ITU Holdjáró csapata – A marsi élet felkutatása

ITU Holdjáró csapata – A marsi élet felkutatása

Visit Website: www.rover.itu.edu.tr

Az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) hallgatóinak egy ambiciózus csapata történelmet írt, amikor Törökországban elsőként jelentkeztek az egyetemi holdjáró projektre. A projekt keretein belül vállalták egy olyan automatikusan működő kutató és felderítő jármű megtervezését és megépítését, melyet egy napon talán a Mars felszínén is bevethetnek. Az ITU Holdjáró csapata jelentkezett a világ legélesebb elméit tömörítő versenyre, melynek megrendezésére az amerikai Mars Society sivatagi kutatóállomáson, dél Utah államban került sor.

 

A csapat eltökélten törekszik arra, hogy Törökország úttörő szerepet tölthessen be ebben a kihívásban. Az ITU Holdjáró csapat tagjai között az egyetem eltérő szakirányainak legjobbjai kaptak helyet és a különböző tudást és tapasztalatot felhasználva alkotnak egy egységet. Az önműködő holdjáró megalkotásánál elvárás a robot kialakítás és képesnek kell lennie önállóan végrehajtani bonyolult feladatokat a Mars felületén. A holdjáró által önállóan végrehajtandó feladatok az alábbiak: biológiai és kémiai analízisek; vizuális adatok jelentése; fizikai kőzet-, és talajminták gyűjtése.

 

A holdjáró tervezésénél fontos szempont a kis súly, az erős strukturális komponensek és a kiváló mechanikai tulajdonság. Ahol lehetséges, de elsősorban a robot karok, a váz és a kerekek esetén az ITU csapat szénszálas kompozit anyagokat használt a holdjáró megépítésénél.

 

A tehetséges mérnökhallgatók és az innovatív egyetemi projektek éves támogatásának részeként a Metyx Composites az ITU Holdjáró csapat számára vákuum fogyóeszközök és fonott szénszálas anyagok teljes palettáját biztosítja.

 

A Metyx Composites munkatársai további sikereket kívánnak az ITU Holdjáró csapatának!

Share